Prosecco er en mousserende italiensk vin fremstillet af Glera-druen. Den produceres i Veneto-regionen i det nordøstlige Italien i nærheden af byen Treviso. Prosecco er kendt for sin delikate aroma, sin sprøde smag og sine behagelige bobler. Det er en let vin, der kan nydes som aperitif eller som ledsager til mad.
Glera-druen har været dyrket i Veneto-regionen i århundreder, men det var først i 1969, at Prosecco faktisk blev anerkendt som sin egen vinstil. Prosecco’s kvalitet blev hurtigt anerkendt af både forbrugere og producenter, og i 2005 var den blevet Italiens mest populære mousserende vin.
Producenterne fremstiller Prosecco ved hjælp af to forskellige metoder: Charmat og den traditionelle metode (også kendt som den klassiske metode). Charmat-metoden indebærer, at den sekundære gæring finder sted i en lukket rustfri ståltank, hvilket giver vinen mere friskhed og kraft. Den traditionelle metode kræver, at den sekundære gæring finder sted på flaske som i Champagne eller Cava; denne metode giver en rigere tekstur med mere finesse i smagen. Begge metoder anvendes til at fremstille Prosecco af høj kvalitet, der spænder fra brut til ekstra tør sødme – hvilket gør den til et alsidigt valg til enhver lejlighed og til ethvert parringsmål.
I modsætning til Champagne og Cava, som begge primært fremstilles af Chardonnay-druer, fremstilles Prosecco udelukkende af Glera-druer, der dyrkes i bestemte områder i Veneto – nemlig Conegliano-Valdobbiadene og Asolo. Disse to DOCG-zoner er hjemsted for nogle af de ældste vinstokke i Europa og producerer nogle af Italiens fineste vine – herunder DOCG-prosecco’er af højeste kvalitet, hvis overlegne kompleksitet giver stor værdi for pengene sammenlignet med andre mousserende vine som f.eks. champagne.
Produktionsprocessen for DOCG Prosecco af høj kvalitet begynder på stejle terrasser på bjergsiderne, hvor man er særlig omhyggelig med at høste klaser af modne Glera-druer i hånden, når de er mest modne, for at bevare deres delikate smag og aromaer under hele forarbejdningen. Efter presning og gæring udvælger producenterne omhyggeligt kun de fineste årgange, inden de blandes sammen med reservevine, hvis det er nødvendigt. Endelig tilsætter de liqueur de tirage (vin blandet med gær og sukker), inden de aftapper efter enten Charmat- eller traditionel metode, og lader den hvile på bærmen (døde gærceller) i flere måneder, inden den frigives på markedet.