Månen og solen spiller begge en rolle for tidevandet. Månens tyngdekraft trækker på jordens vand, hvilket får havene til at bule ud i retning af månen. Derfor er der højvande, når månen står lige over os, og lavvande, når den står på den anden side af Jorden. Solen påvirker også tidevandet, men dens tyngdekraft er svagere end Månens, så den har en mindre effekt. Solens tyngdekraft trækker også på jordens vand, men i modsat retning af Månens. Så når Solen og Månen står på linje med hinanden, ophæver deres virkninger hinanden, og vi får lavvande. Men når de står retvinklet til hinanden, får vi højvande.
Fordele og ulemper af højvande og lavvande
Månen og solen spiller en stor rolle for dannelsen af tidevand. Tidevandet opstår på grund af disse to himmellegemers tyngdekraft på jordens vand. Tyngdekraften skaber buler i vandet, som vi kalder højvande. Lavvande opstår, når disse buler er på deres laveste niveau.
Der er fordele og ulemper ved både højvande og lavvande. Højvande bringer mere vand ind, hvilket kan hjælpe med ting som fiskeri og landbrug. Lavvande blotlægger havbunden, hvilket gør det lettere at indsamle skaller og tang. Lavvande kan dog også gøre det svært at komme ind og op af vandet.
Både har brug for dybt vand for at kunne flyde, så de skal have højvande for at kunne bevæge sig rundt, mens lavvande kan strande dem på kysten. Højvande kan også forårsage oversvømmelser i kystområder. Lavvande kan gøre det svært at komme til stranden.